Muutto Suomeen!

 

Joulukuun alussa muuttokiire ja –stressi alkoi olla sellaista luokkaa, että tuli useamman kerran toivottua, että saisi kelattua elämää kuukauden tai pari eteenpäin. Toivoin maagisesti saavuttavamme sen hetken, että meillä olisi uusi koti Suomessa, muutto ja stressi takana, lapset koulussa ja jo jonkinlainen idea siitä, miltä meidän uusi ajanjakso elämässä näyttäisi. No nyt olemme jo hyvin pitkällä! Ei maagisin voimin, vaan Jumalalta tulleiden voimien ja Hänen siunauksensa alla.

 

IMG_5338 IMG_5361Pakkaus, hyvästely, käytännön järjestelyt ja lähtöön pääseminen oli kovan työn takana. Meillä ei ollut yhtään vapaata hetkeä viimeiseen puoleentoista kuukauteen ennen Costa Ricasta lähtöä. Monia hyvästejä jätettiin, ihmisiä nähtiin ja oli siunattua nähdä kuinka monen ihmisen elämää olimme koskettaneet, tai jotka sen ainakin ilmaisivat meidän lähtiessä. Kun lopulta selvisimme viimeisten tavaroidemme kanssa autoon ja lähdimme kohti lentokenttää, kesti vielä useampi tunti ennen kuin pääsimme lähtemään lähikylistä, niin monessa paikassa vielä pysähdyimme tai meidät pysäytettiin.

Kaikkiin asioihin, mitä tarvitsimme tai mihin olimme pyytäneet rukousta, saimme vastaukset. Koti vuokrattiin päivää ennen lähtöä ranskalais-nicaragualaiselle 4-lapsiselle perheelle, jotka halusivat muuttaa kaupungista maalle juuri sellaiseen paikkaan. Saimme tarvittavat rahat kodin korjauksiin, lippuihin, vakuutuksiin, veroihin yms. Auto on vielä myymättä, mutta se on erittäin hyvässä hoidossa siihen asti, kunnes hoitaja saa rahat kasaan sen ostamista varten. Koiratkin saivat hyvät uudet omistajat. IMG_5432 IMG_5433 IMG_5499Sitten me olimme lentokoneessa – vieläkään oikeastaan tajuamatta, että tämä ei olekaan mikä tahansa matka, vaan pysyvä muutto. Iso muutos. Uusi sivu elämässämme. Hyppy tuntemattomaan. Uusi seikkailu Jumalan kanssa. Taakse jäi Diegolle kotimaa, suku, oma kulttuuri ja kaikki tuttu. Yli 20-vuotta lähetystyössä oman kansan parissa. Minulle 17 värikästä vuotta toisessa kotimaassani. Meille kaikille koti, tutut kuviot, ystävät, kulttuuri. Ja monta rakasta ihmistä. Kyliä ja ihmisiä… niitä, joille olemme jakaneet Jumalan sanaa ja rakkautta monella eri tavoin. Kaikki muistot, itkut ja naurut. Trooppisen luonnon kauneus, kuumuus, vehreys ja hedelmät… tämä lista voisi jatkua loputtomiin. Lyhyesti sanottuna: PALJON jäi taakse! Kirjeen kuvista näkyy jotakin näistä asioista.

Vedimme hieman henkeä pitkillä lennoilla, lennonvaihdoilla ja muutamana joulupyhänä perheen parissa Luumäellä. Sitten alkoi seuraava rumba, mikä jatkuu edelleen. Eli tuhannen ja yhden asian hoitaminen Suomessa. Ilmoitukset, lomakkeet, hakemukset, verotoimisto, maistraatti, koulut, harrastukset, kielikurssit, vuokrasopimukset, vakuutukset jne. 2.1. pääsimme muuttamaan asuntoomme Lempäälään. Koko suvun ja monien ystävien avulla olemme sen saaneet sisustettua tärkeimmillä huonekaluilla. Kiitos kaikille, jotka olette meitä tässä prosessissa auttaneet! Saimme 3h+k kerrostaloasunnon – mutta mitäs se pieni tila haittaa, kun on astianpesukone ja sauna!! Näin pääsemme hyvin elämän alkuun täällä, mutta tavoitteena on muuttaa kevään aikana edes yhtä huonetta suurempaan asuntoon.

Nopeasti on täytynyt saada kiinni elämästä täällä. Lapset aloittivat koulut melkein heti. Alkujännitys oli aivan hirveä, mutta hyvin ovat siitä selvinneet. Yläkoululaiset ovat saaneet nopeasti kavereita ja viihtyneet koulussa. Nikkistä on pelottanut aika lailla ypöyksin isossa vieraassa koulussa, mutta pikku hiljaa alkaa hänkin löytämään paikkansa ja siihen tottumaan. Troy haki ja pääsi heti Tampereen Pyrintöön pelaamaan koripalloa ja nyt matkustaa julkisilla melkein joka ilta harjoituksiin. Julia on päässyt toteuttamaan pitkäaikaista haavettaan, eli käy kaksi kertaa viikossa tanssitunneilla. Nikkis aloittelee tällä viikolla partiota ja jalkapalloa; idea joskus partioleirille pääsemisestä on tällä hetkellä kaiken huippu.

Diegokin pääsi lukukauden alusta kielikurssille. Hän käy Tampereen keskustassa joka arkiaamupäivä tunneilla, näillä näkymin koko kevään. Melkein heti saavuttuamme oli maassaololupahaastattelu ja nyt lupaa pitää odottaa joitakin kuukausia. Siihen asti Diego ei voi oikein muuta tehdä, kun käydä siellä kurssilla. Se on kyllä kiitosaihe, koska tulee meidän työmme ja elämämme täällä näyttämään miltä tahansa, niin Diego tulee kieltä tarvitsemaan ja toiveemme olikin ollut, että hän voisi alkuun opiskella kieltä. Kurssi on maksullinen, mutta uskomme sen olevan investointi tulevaan.

Minä olen toistaiseksi ollut kotona auttamassa muiden sopeutumista ja hoitanut koko perheen asioita; tällekin viikolle on vielä pitkä lista papereita ja lomakkeita, mitä pitää täyttää ja toimittaa kouluille, Kelaan ja muualle. Nikkiksen kanssa olemme opetelleet koulumatkan kävelemistä yhdessä, jospa se pian onnistuisi yksinkin.

IMG_5519

IMG_5610 IMG_5681Hengellistä kotia, eli seurakuntaa ja paikkaamme siinä olemme myös etsimässä. Mutta suurin kysymyshän on, mikä on se Jumalan antama tehtävä ja paikka meille täällä ja millä tulemme elämään. Siihen odotamme edelleenkin selvempää vastausta. Edelleen pätee se, että haluamme jatkaa hengellisessä työssä ja Missionuorten yhteydessä. Se, mitä se tulee käytännössä tarkoittamaan, on vielä auki ja sitä olemme prosessoimassa yhdessä Suomen Missionuorten kanssa. Työtä, jossa tavoitamme ihmisiä, vastaamme hengellisiin ja muihin tarpeisiin ja jaamme Jumalan rakkautta tulemme joka tapauksessa jatkamaan. Toisaalta koemme, että meidän tulee etsiä ja kolkuttaa, mutta toisaalta tuntuu siltä, että nyt on myös aika olla paikallaan, hengähtää ja odottaa. Tarvitsemme hieman lepoa ja aikaa perheenä. Jumala tietää kaiken ja tulee varmasti selkeästi näyttämään ja avaamaan ovet. Hän onkin jo alkanut osoittamaan jonkinlaista tietä ja tuomaan tarkkaan valittuja ihmisiä tiellemme. Hän on antanut rukousyhteyden ja alkanut näyttää meille tämän alueen hengellisiä tarpeita.

Diegoa on pyydetty soittamaan joihinkin seurakuntiin ja tilaisuuksiin. Minä kokoonnun viikoittain pienen ryhmän kanssa etsimään Jumalan tahtoa ja rukoilemaan tämän alueen puolesta. Olen tavannut alueen eri järjestöjen kristillisiä työntekijöitä kartoittaen sitä, mitä täällä jo tehdään. Olemme myös ilmoittautuneet paikkakunnalle saapuvan kongolaisen pakolaisperheen tukiperheeksi.

Uusi, erilainen mahdollisuus meille on muslimiystävät. Diegolla, Troylla ja Julialla on kaikilla islaminuskoisia koulukavereita, joihin he ovat jo tutustuneet.

Kuten viime kirjeessä ilmaisimme, toivomme teidän jatkavan perheemme taloudellista kannatusta ainakin tämän muutto-/muutosjakson ajan, mikä ei ole vielä loppu. Eli ainakin siihen asti, kunnes selkeästi tiedämme ja voimme ilmoittaa, mitä tulemme Suomessa tekemään (maaliskuu??) ja mistä tulemme elantomme saamaan. Jos jatkamme täysi- tai puolipäiväisessä hengellisessä työssä, sinulla on mahdollisuus päättää haluatko jatkaa kannatusta vai et. Olemme kuluneen kuukauden aikana menettäneet useita kannattajia, mikä on valitettavasti aika yleistä, kun ei enää teekään työtä kaukaisessa maassa ja palaa kotimaahan. Haluaisimme kannattajien kuitenkin ymmärtävän, että näinä kuukausina tarvitsemme kannatusta edelleen aivan yhtä paljon kuin tähänkin asti. Kannatus maksetaan samalle tilille ja samalla viitteellä Suomen Missionuorille kuin ennenkin, mistä he maksavat sen palkkana meille. Erona on vain se, että nyt siitä menee sos. yms maksut, eli me saamme siitä käteen jonkin verran vähemmän kuin ennen. Toisaalta, kun Kelan prosessit etenevät, alamme saada lapsilisiä, mitä emme tähän asti ole saaneet.

Tervetuloa käymään luonamme Lempäälässä! Olette myös tervetulleet tilaisuuksiin, missä tulemme kertomaan tekemästämme työstä, Costa Ricasta, Guanacasten lähetyskeskuksesta, omista suunnitelmistamme ja siitä, miten edelleen voi olla mukana siinä työssä, mitä Jumala tekee Väli-Amerikassa:

– Su 8.2 Taavetin seurakuntakeskus, jumalanpalveluksen jälkeen tulojuhlamme.

– Ma 6.4 klo 18.00 Majatalo, Kangasalan kirkko

KIITOS, että olet kulkenut kanssamme Costa Ricassa ja nyt tässä muutoksessa. Olisi todella mukava nähdä nyt kun olemme Suomessa! Pidetään yhteyttä!

Uudet yhteystietomme löytyy kotisivuilta.

IMG_5696 IMG_5744 IMG_5856

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *