Lokakuussa 2014

IMG_4953Tämä erilainen vuotemme etenee kovaa vauhtia! Olemme pakkaamassa jo neljättä Suomeen lähetettävää matkalaukkua, joka lähtee viisi viikkoa täällä olleiden vanhempieni mukana. Vuosi on ollut erilainen, koska sitä on leimannut tuleva muuttomme sekä työssä että henkilökohtaisessa elämässämme. Jokainen olemme omalla tavallamme prosessoineet, nauttineet ja valmistautuneet. Kaikenlaista tekemistä ja haastetta on kuluneisiin kuukausiin mahtunut!

 

Elokuussa työkaverimme Laura ja Kimmo Sarajärvi astuivat keskuksen johtajuuteen. Meidän roolimme on sen jälkeen ollut olla taustatukena. Reilussa kolmessa vuodessa Sarajärvet ovat opetelleet kieltä ja kulttuuria, totutelleet täällä asumiseen ja työskentelemiseen ja nyt rohkeasti astuvat uuteen rooliin tässä kulttuurissa. Meillä on asiasta täysi rauha, koemme Jumalan tuoneen oikean pariskunnan työn jatkamiseen ja kehittämiseen. Myös monet muut henkilökunnan jäsenet ovat astuneet uusiin tehtäviin ja ottaneet enemmän vastuuta. Rukoilemme silti, että meidän lähtiessä Jumala toisi vielä lisää työntekijöitä, varta vasten tänne valmistettuja ja kutsuttuja, ja sellaisilla taidoilla ja luonteenpiirteillä, mitkä hyvin paikkaisivat meidän lähdön mahdollisesti jättäviä aukkoja.

Viime kuukaudet ovat olleet haastavia ja raskaita. Meillä on ollut jatkuvasti johtajuushaasteita, vaikeita tilanteita, joita täytyy selvittää, vastustusta, ongelmia, hyökkäyksiä… Niitä on niin paljon, että melkein naurattaa, että voiko mitään muuta enää tapahtua. Uskomme ettei näiden ajoitus johtajuusvaihdoksen kanssa samaan hetkeen ole sattumaa. On kuitenkin hyvä, että nämä asiat tulevat pinnalle nyt, kun voimme yhdessä Sarajärvien kanssa niitä käsitellä ja olla toistemme tukena. Vihollinen ehkä näkee tämän ajan hyvänä hyökkäysaikana, jospa työ ja keskus eivät kestäisikään tällaista muutosta. Olisi kiva, jos voisit rukoilla keskuksen, kaikkien työntekijöiden ja Sarajärvien puolesta. Levon, rauhan ja siunauksen aika olisi tarpeen!

Yksi keskuksen tämänhetkisistä haasteita on, että Raamatut ovat loppumassa! Muutaman viikon kuluttua meillä ei ole enempää Raamattuja, mitä jakaa, emmekä ole saaneet vielä tarpeeksi lahjoituksia seuraavan tilauksen tekemiseen. Jokainen Raamattu maksaa 2,4€. Rukoiletko tämän tarpeen puolesta ja ota meihin yhteyttä, jos olet kiinnostunut lahjoittamaan tähän työhön. Uusi Raamattu joka kotiin Costa Ricassa video on julkaistu, sen voi katsoa tästä linkistä: http://www.youtube.com/watch?v=zRYh7ncPfW4 (englanniksi ja espanjaksi).IMG_4732 IMG_4846 IMG_4799Kuvakuulumisia keskukselta: Hollantilainen illallinen keskuksen väen kanssa, oppilaat tekemässä hengellistä karttaa Nicoyasta ja vapaaehtoiset valmistelemassa vauvanvaatteita äitiyskurssilaisille.

 

VIVI!IMG_4658

Yksi tämän vuoden huippuasioista on se, että saimme lähettää Vivin täältä toiselle puolelle maapalloa maailman suurimpaan evankeliumilla saavuttamattomaan maahan! Nyt hän on ollut jo toista kuukautta koulutusjaksolla, jossa kertoo päivittäin oppivansa paljon uusia ja tulevalle työlleen tärkeitä asioita. Toivomme, että Vivi tulee olemaan kuin magneetti, joka tulee vetämään monia muita väliamerikkalaisia lähetystyöhön saavuttamattomien kansojen pariin! (Kuvassa Vivi ja minä)

 

 

Matkoja

Kuten yleensä, työtehtävät ja perhe/sukutilanteet vaativat meiltä aika lailla matkustamista. Minun 92-vuotias mammani pääsi kauan odottamaansa taivaan kirkkauteen elokuussa ja mina tein yksin reilun viikon hautajaismatkan Suomeen. Heti sen jälkeen meidän koko perhe ja 12 muuta ihmistä menimme aktiomatkalle Nicaraguaan, missä autoimme klinikalla, teimme lapsi- ja naistyötä ja vierailimme paikallisessa seurakunnassa. Joka kuukausi teemme viikonloppumatkan Herediaan, jotta lapset pääsevät osallistumaan King´s Kids leirille. Lokakuussa meillä on ollut myös kansallinen johtajuustapaaminen Herediassa ja Väli-Amerikan johtajatapaaminen Nicaraguassa. Nicaraguassa kävivät vain Kimmo ja Diego, matkaseuranaan Nikkis ja isäni. Ensi viikolla minä opetan Hondurasin DTS-kurssilla, jossa on oppilaina lähes ainoastaan paikallisia nuoria.

Hieno asia on, että emme ole ainoita, jotka matkustamme! Meillä on etuoikeus vastaanottaa vieraita keskukselle ja kotiin lähes jatkuvasti, sekä ulkomailta että täältä. Ja arvostamme suuresti kaikkia niitä, jotka näkevät vaivan tänne asti mutaisten teiden taakse matkustamiseen!

 IMG_4630 IMG_4596 IMG_4574

Kuvia Nicaraguasta: Koko ryhmä, lasten ohjelmaa klinikan edessä ja me Diegon kanssa julkisen liikenteen käyttäjinä

Valmisteluja

Muuttoon liittyviä valmisteluja on meneillään kolmenlaisia:

Ensinnäkin kodin ja omaisuuden valmistaminen muuttoon. Talomme tarvitsi korjausta, koska se oli vajonnut yhdestä nurkasta. Saimme tuotua hyvät rakentajat paikalle yli kuukaudeksi ja he korjasivat sen ongelman. Vielä kuitenkin riittää muita projekteja, jotta talon voi rauhassa jättää vuokralle pitemmäksi ajaksi. Vanhempani ovat auttaneet näissä projekteissa koko kuluneen kuukauden ajan ja paljon onkin tullut tehtyä! Meillä ei vielä ole vuokraajia talolle, joten arvostaisimme rukousta sen edestä! Me toivomme, että joku vastuullinen perhe, joka nauttii tällaisessa paikassa asumisesta, haluaisi vuokrata sen viideksi vuodeksi. Katsotaan, mitä suunnitelmia Jumalalla on! Tavaroita olemme käyneet läpi jo jonkin aikaa, jakaen niitä kolmeen kategoriaan: annetaan tai myydään, viedään Suomeen, varastoidaan. Haastena on, ettemme voi varastoida tänne mitään, missä on paperia, puuta tai kangasta, koska ne eivät säily.

Toisenlaiset valmistelut ovat työhön liittyviä. Yritämme olla mukana tekemässä niitä asioita, missä tiedämme panoksemme vielä olevan hyödyllistä. Minä olen tehnyt enimmäkseen töitä organisaatio- ja hallintopuolella, Diego taas auton lupien kanssa ja nyt ajaa päivittäin täällä olevaa meksikolaista aktiotiimiä. Joulukuun alussa meillä on vielä kaksi isoa tapahtumaa, missä olemme mukana: kansallinen Missionuorten retriitti meidän keskuksella ja sitten iso Raamattujenjako-tapahtuma täällä Guanacastessa. Niiden jälkeen meidän työt keskuksella loppuvat.

Kolmannet valmistelut ovat vaikeimpia, koska ne ovat valmisteluja Suomen päässä ja niitä on vaikea täältä käsin tehdä. Asuntohakemuksia olemme täytelleet ja ottaneet selvää Diegon maassaololupaprosessista. Ajattelua ja huolenaihetta varmaan riittäisi, mutta olemme päättäneet jättää muut valmistelut Jumalan huoleksi ja se onkin ollut fiksu päätös! Meille annettiin Suomessa auto! Ja vielä 7-hengen auto, minkälaista olimme toivoneet! Lisäksi olemme alkaneet saada viestejä muunlaisista tavara- , huonekalu- ja avunantotarjouksista. Eli asiat näyttävät järjestyvän! Jumala muistuttaa meitä siitä, että Hän tietää, mihin meitä kutsuu, eikä Hän unohda muuttoamme ja tarvettamme sille, että Hän edeltäkäsin valmistaa meille paikan Suomessa. Tiedämme, että Jumala itse on laittamassa palasia yhteen… koti, tarkoitus, suunnitelma, elanto, ystävät, harrastukset … Muutaman kuukauden kuluttua saame sitten nähdä tulosta!

 

Perheen jakaminen

Tämä vuosi on myös ollut erilainen, koska perheen jakamisen konsepti on tullut meille todellisemmaksi. Anna, kotikouluohjaajamme, on asunut kanssamme suurimman osan vuotta. Sijaistytär Priscilla on ollut perheessämme jo puoli vuotta. Rakentajia piti ruokkia ja majoittaa yli kuukausi. Nyt vanhempanikin ovat ollet täällä. Eli paljon ruoan laittoa, siivousta, pyykkiä… Tämä on ollut kasvun ja haasteiden vuosi, mutta olemme olleet myös siunattuja. Prosessi Priscillan kanssa ei ole ollut helppo, mutta olemme kiitollisia niistä askelista, mitä hän ottaa eteenpäin ja siitä, että olemme saaneet olla Jumalan vaikutuksen ja johdatuksen välineinä hänen elämässään.

Troy, Julia ja Nic Markus tietysti yrittävät ottaa kaiken irti viimeisistä kuukausista Costa Ricassa, erityisesti kavereiden kanssa. Suurin osa kavereista asuu Herediassa, joten aika paljon reissataan nyt sinne. Koululomien alettua odotamme teiniaallon valtaavan kotimme. Julia ui Nicoyan uintijoukkueessa; hän on taidokas ja tärkeintä on, että nauttii siitä paljon. Ensi viikonloppuna olisi turnamentti. Julia myös soittaa kitaraa ja laulaa. Troy sai aikaisemmin tänä vuonna Go-Pro kameran ja on nyt innostunut kuvaamisesta ja editoimisesta. Troy jatkaa koripallossa, tykkää ajaa mutarallia mönkijällä ja viettää aikaa kavereiden kanssa. Nikkis on nyt reipas 2-luokkalainen, pelaa koripallojoukkueessa, leikkii suomalaisen Robin-kaverin ja koirien kanssa, surffaa mudassa ja jatkuvasti innostuu uusista tekemisistä.

IMG_4679Kuva: Sadekausi näyttää tältä!

IMG_4870

Suomalainen ilta kodissamme; keskuksella on ollut jopa kymmen suomalaista viime aikoina!

Tiedämme, että tuleva muutos on suuri haaste meille kaikille, mutta erityisesti teineillemme. Rukoilisitko heidän puolestaan? Tärkeä rukousaihe on, että he löytäisivät Suomessa nopeasti hyviä uskovia ystäviä.

Monet teistä rukoilevat puolestamme jatkuvasti ja olemme siitä kiitollisia! Monet myös kannattavat meitä taloudellisesti – kiitos siitä!

Tässä on jotakin meidän tämän hetkisiä rukouspyyntöjä ja tarpeita:

– Jatkuvuutta keskuksen projekteihin, työmuotoihin, kasvuun ja näkyyn

       – 3000€ matkalippuihin, lentokenttäveroihin ja yöpymiseen New Yorkissa

            – 2000€ remonttikuluihin

            – Vuokraajat kodillemme

            – Aikaa saada koti ja pakkaukset valmiiksi

            – Aikaa saada työasiat hoidetuksi

            – Jumalan suunnitelma ja tarkoitus meille Suomessa

            – Nautinnolliset viimeiset 60 päivää Costa Ricassa

Kaikki kyselevät, että mitä me sitten meinaamme Suomessa tehdä ja millä me meinaamme elää. Emme todellakaan osaa siihen yksityiskohtaisesti vastata. Halumme on kuitenkin jatkaa Suomen Missionuorissa, mutta emme tiedä mitä se tulee käytännössä tarkoittamaan. Tulemme asumaan Lempäälässä, lapsille on siellä jo koulupaikat ja toivomme Diegon pääsevän jonkinlaiselle suomen kurssille parantamaan kielitaitojaan. Minä meinaan ensi vuoden kuluessa hakea opiskelemaan, koska koen, että seuraavat vuodet tulevat olemaan minulle myös valmistautumisen aikaa tulevaa varten.

Heti kun tiedämme tekemisistämme ja Jumalan johdatuksesta enemmin, kerromme niistä teille. Vaikkei nykyinen kannatuksemme ole riittävästi Suomessa elämiseen, ystävällisesti pyydämme teitä jatkamaan taloudellista kannatusta muuton ja muutoksen läpi, ainakin kunnes tiedämme tulevaisuudestamme enemmän.

 

Haluamme myös rohkaista teitä jatkamaan suhdetta Guanacasten lähetyskeskukseen! Me tulemme olemaan Suomessa yhteyshenkilöitä, jos joku kokee kutsua lähteä Guanacasteen ryhmän kanssa, vapaaehtoiseksi, oppilaaksi tai työntekijäksi. Yhteydessä voi olla myös suoraan ja suomeksi Sarajärviin (sarajarvet@gmail.com) ja keskuksen tapahtumia ja uutisia voi seurata englanniksi facebookin sivulta YWAM Guanacaste, Costa Rica ja nettisivulta www.ywamguanacaste.com.

Siunausta syksyysi ja ehkäpä pian tapaamme!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *