Kesä 2013

IMG_1284Suomessa on ollut lämmin ja mustikkainen kesä. Meillä lapset ovat parhaillaan kahden viikon talvilomalla, talvi on täällä tapansa mukaan vihreä, mutainen ja sateinen. Me tallomme mutaisen pihamme poikki baselle joka aamu ja joskus kestää iltaan asti, ennen kuin saa perässään sulkea basen portin ja tallata mudan läpi takaisin kotiin viettämään aikaa perheen, Jumalan ja itsensä kanssa.

Olemme keskellä seitsemän tiimin putkea. Tiimit ovat eri maista ja
seurakunnista, tiimiläiset eri‐ikäisiä. Heidän kanssaan työskentelemme monissa eri kylissä; jaamme Raamattuja, pidämme lasten ohjelmaa, koulukäyntejä, nuorten tapahtumia, käytännön projekteja jne… joka päivälle on aamupalan, basen siivouksen ja oman hiljaisen hetken jälkeen täysi ohjelma. Tiimit saavat yleensä vapaata yhden päivän viikossa. Näin jatkamme elokuun alkuun. Syksyllä jatkuvat muut työt, mutta toivomme, että voimme elokuussa pitää vähän vapaata ja levatä kovatahtisen kauden jälkeen.

Vieraita Suomesta!

Meille henkilökohtaisesti oli hienoa saada toukokuussa kylään kummitätini Marjatta, serkkuni Harri ja serkun kihlattu Elli Suomesta. Saimme esitellä heille elämää CostaRicassa. Basella tämän kesän erikoisuus oli se, että yksi tiimeistä tuli Suomesta! Viisi nuorta ja neljä aikuista omasta kotiseurakunnastani Etelä‐Karjalasta ja Helsingistä tulivat tänne kahden viikon aktio‐matkalle. Pitkästä matkasta, aikaerosta ja kielimuurista huolimatta he jaksoivat palvella: jakaa Raamattuja, remuta lasten kanssa, opettaa naisille käsitöitä, leipoa pullaa, maalata, opettaa, askarrella, laulaa ja reissata. Avioliittomme alusta saakka meillä on ollut usko siihen, että Jumala haluaa muodostaa sillan näiden kahden maan välille, ja että suomalaisilla on täällä paljon annettavaa kuin myös costaricalaisilla Suomessa. Oli todellinen etuoikeus saada vastaanottaa heidät tänne! Toivottavasti tulevaisuudessa tänne tulee yhä enemmän ryhmiä, vapaa‐ehtoisia, opiskelijoita ja työntekijöitä Suomesta!

Rukousaiheita ja suunnitelmia

Tarvitsemme jatkuvasti rukouksia ja olemme niistä kiitollisia. Tällä hetkellä erityisesti terveyden ja turvallisuuden vuoksi. Diegolla on ollut sydämen rytmihäiriöitä, minkä vuoksi oli sairaalassakin ja kävimme San Josessa yksityisellä lääkärillä tutkimuksissa. Tulokset olivat toisaalta hyviä, toisaalta haastavia. Sydän toimii rytmihäiriöistä huolimatta normaalisti, eikä mitään vakavaa ole odotettavissa. Jatkuvat rytmihäiriöt tulee yrittää kontrolloida kofeiinin poisjättämisellä (Diego raukka!), työrytmiä rauhoittamalla, urheilemalla ja terveellisemmällä / luonnollisemmalla ruokavaliolla. Meillä on ollut myös erinäisiä henk.koht turvallisuuteen liittyviä tapahtumia, minkä suhteen pyydämme rukousta.

Viime kirjeessä pyysimme rukousta Suomeen muuton edestä ja olemme nyt tehneet päätöksen jäädä tänne vuoden 2014 loppuun saakka. Haluamme olla täällä vielä ensi vuoden vahvistamassa kasvavaa basea, panostamassa erityisesti uusien työntekijöiden vahvistamiseen, Raamattujen jakoon ja basen uuden rakennuksen rakentamiseen. Tämän päätöksen myötä syntyi suunnitelma siitä, että otamme lapset pois paikallisesta koulusta tämän vuoden jälkeen (kouluvuosi täällä päättyy joulukuussa) ja he käyvät ensi vuoden suomalaista kotikoulua täällä ja näin jo siirtyvät suomalaiseen systeemiin ja valmistautuvat muuttoon. Haluamme etsiä ja löytää heille suomalaisen kotiopettajan, joka voi opettaa heitä ensi vuonna täällä. Tarvitsemme apua tällaisen henkilön löytämiseen, joka olisi mielellään opettajaksi opiskellut, kristitty ja halukas tulemaan tänne 10 kuukaudeksi ensi vuonna. Koska edellisestä Suomen lomastamme on jo kaksi vuotta, aiomme vuodenvaihteessa pitää muutaman kuukauden loman Suomessa ja sitten helmikuun lopussa palata tänne loppuvuodeksi.

Syksyä odotellessa on ainakin muutamia asioita horisontissa:
‐ Uusi opetuslapseuskoulu alkaa 12.9. Pyydämme rukousta tulevien oppilaiden ja henkilökunnan puolesta.
‐ Saamme uuden pitempiaikaisen työntekijän työskentelemään äitiysprojektiin, eli vihdoinkin saan kouluttaa jonkun tekemään tätä työtä ja työ toivottavasti lähtee kasvamaan ja voidaan tavoittaa useampia tyttöjä.
‐ Syyskuun ensimmäisellä viikolla me edustamme keskustamme Missionuorten kansainvälisessä University of the Nations Workshop – tapaamisessa Meksikon Encenadassa.

KUVIA: ÄITIYSKURSSIN VALMISTUJAISET, RAAMATUN OPISKELUA PERHE­ILLASSA JA AKTIOTIIMI REISSUSSA:

IMG_1037

IMG_1370

IMG_1343

KIITOS aiheita:

‐ Useat basen perheiltoihin osallistujista ottivat vastaan haasteen lukea läpi Raamatun vuodessa ja ovat jo sen aloittaneet.

‐ Olemme jakaneet jo satoja Raamattuja Nicoyan pimeimmässä korttelistossa, missä on paljon rikollisuutta, alkoholismia ja huumeita, noituutta, saatananpalvontaa yms. Hengellinen ilmapiiri siellä on raskas, mutta sitäkin tärkeämpää viedä sinne Sanaa ja valoa!

‐ Vaikka muut vakituiset työntekijät ovatkin lomalla, niin Jumala on lähettänyt meille paljon vapaaehtoisia kesäksi auttamaan tiimien kanssa.

‐ Meille tuli kolmeksi kuukaudeksi 16‐vuotias saksalainen vaihto‐oppilas nimeltään Fynn

‐ Olemme pitäneet naapurikylässä lasten kids clubia jo vuoden, mutta nyt kylän katolisen kirkon edustajat ovat innostuneet vastustamaan meitä, levittävät huhuja, että opetamme vääriä asioita, että lapset ovat huonoja katolisia, jos käyvät clubissa ja painostavat vanhempia, etteivät antaisi lasten käydä siellä. Yhtenä päivänä menimme sinne kylään rukoilemaan ja kysymään Jumalalta, mitä Hän haluaisi meidän siellä tekevän. Koimme, että meidän tulisi jatkaa vastustuksesta huolimatta ja myös etsiä mahdollisuuksia palvella käytännön asioissa tässä kylässä. Yksi meistä näki rukouksessa ison puun irtoavan maasta ja koki, että Jumala haluaa irrottaa juurineen kaiken pahan siitä kylästä ja istuttaa tilalle uusia puita, jotka voivat juurtua tervein juurin. Seuraavalla viikolla saavuimme paikalle Suomen tiimin kanssa ja kids clubiin ei tullut yhtäkään lasta! Päätimme taas rukoilla paikan ja lasten puolesta. Rukouksen jälkeen tajusimme, että vierestä oli kaadettu iso puu, minkä lehtiä oli kaikkialla. Huomasimme, että voisimme auttaa kyläläisiä haravoimalla ne lehdet. Kävimme pyytämässä haravia taloista ja aloimme haravoida. Sitten myös lapsia alkoi tulla paikalle, yhteensä 12 ja meillä oli oikein hyvä aika heidän kanssaan. Yksi kylän nainen käveli ohi kun olin haravoimassa ja alkoi päivitellä, että miten ihmeessä se iso puu nyt tuolla tavalla yht’äkkiä juurineen kaatuu. Olin aivan yllättynyt, sillä olin vain olettanut, että puu oli tarkoituksella kaadettu, mutta nainen kertoi, että se oli edellisenä viikonloppuna (muutama päivä rukouksen jälkeen) vain yllättäen kaatunut, ilman sateita tai myrskyjäkään. Kun sitten puuta katselin, tajusin että siinähän se makasi juuret pystyssä!! Se oli meille todella rohkaiseva merkki, rohkaisu jatkamaan, palvelemaan ja uskomaan siihen, mitä Jumala haluaa siinä kylässä tehdä. Nyt olemme aloittaneet myös englannin kurssin siinä kylässä.

‐ Vaikka olemmekin hengellisesti kovassa ja pimeässä maastossa, valo leviää.
Yksityiset ihmiset ja joskus kokonaiset perheet haluavat kääntää katseensa, sydämensä ja elämänsä Jumalan puoleen, vaikka se olisi vastoin ympäristön odotuksia ja perinteitä. Taikausko on normaalia ja sekoitettua katolisuuteen. Noituutta peitellään, mutta sitä harjoitetaan ympärillämme jatkuvasti. Patsaiden, pyhimysten ja neitsyen palvonta on syvälle pinttynyttä joka perheessä ja tietenkin kääntää ihmisiä pois Jumalan tuntemisesta. Työtä siis riittää, mutta kärsivällisyys ja uskollisuus palkitaan. Jumala on voimallinen!

HAASTE ja KIITOS!

Tällä hetkellä palveluksemme Costa Rican Guanacastessa tulee jatkumaan noin puolitoista vuotta. Etsimme uusia kannattajia, jotka ottaisivat vastaan haasteen kannattaa meitä taloudellisesti sitoutumalla johonkin tiettyyn summaan joka kuukausi seuraavien 18 kuukauden aikana. Jos onnistuisimme korottamaan kannatustamme jopa 500 eurolla kuukaudessa, se nostaisi suuren taakan harteiltamme auttaen sekä jokapäiväistä arkeamme, että tämän ja ensi vuoden suurempien menojen kattamisessa. Summa vaikuttaa suurelta, mutta jos useampi ihminen sitoutuu pienemmällä summalla, se on mahdollista. Meidän täytyy myös itse kerätä rahat niin Meksikon kuin Suomen matkojen lippuihin, mikä on suuri ylimääräinen haaste. Jos joku teistä kokee kutsua auttaa näissä kustannuksissa, rahoja voi laittaa meille Missionuorten tilin kautta, mistä ne siirretään meille kerran kuukaudessa. Samanaikaisesti haluamme kiittää teistä monia, jotka olette kulkeneet rinnallamme taloudellisesti kannattaen jo useita vuosia!

Aurinkoista loppukesää teille toivottaen,

Salla ja Diego, Troy, Julia, Nic Markus

Allaolevat kuvat ovat suomalaisten aktiosta:
Tiimi laulaa perhe­illassa, käsitöitä naisten kanssa, Raamattujen jakoa, lasten kanssa puuhaamista ja bussissa matkustamista.

IMG_1387

IMG_1396

IMG_1394

IMG_1402

IMG_1407

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *