Linjuri, teiniäitejä ja isovanhempien visiitti

Olemme olleet Costa Ricassa jo reilun kuukauden Coloradon koulutuksen jalkeen. Nyt on kiitollinen olo siitä, että sinne pääsimme ja saimme vastaanottaa niin paljon! Nyt se on kultainen muisto kaukana täsä arjesta… tarpeeseen se tuli ja oli meille todellinen lahja!

Paluu todellisuuteen oli tällä kertaa karmaisevan kova ja nopea. Lentokentältä suoraan palaveriin kaupungissa, sieltä kotiin, missä olimme noin kymmeneltä illalla juomassa vanhempieni ja toisten suomalaisten vieraiden laittamaa iltateeta. Seuraavana aamuna kello seitsemän lapset olivatkin jo koulun penkillä ja me keskuksella täydessä työn touhussa. Ensimmäisen viikon ajan täällä oli 30 hengen nuortenryhmä työskentelemässä eri kylissä ja seuraavalla viikolla 16 hengen arkkitehti- ja insinööriryhmä tyoskentelemässä keskuksen rakennussuunnitelmien parissa. (Alhaalla olevassa kuvassa piirustus tulevasta uudesta keskuksesta.) Vanhempani olivat täällä yli kuukauden ja perhetutut kaksi viikkoa.

IMG_0764

Kaikenlaista… keskuksen vanha linja-auto tuli kaukomyytyä Usasta käsin, joten Diego alkoi heti etsiä uutta, uudempaa ja parempaa, mallia. Uusi löytyi sitten loppujen lopuksi Yhdysvalloista sekin, joten Diego on matkustanut sinne sitä ostamaan ja ajamaan sen satamaan, mistä se lähetetään laivalla tänne ensi viikolla. Uusi bussi täyttää toiveet ja tarpeet; tarkoituksena on, että se palvelisi paikallista työtä ja työntekijöitä täällä monta tulevaa vuotta. Vielä on varainkeruu hieman kesken, rahat lähettämiseen ja verojen maksamiseen vielä puuttuvat. Halpa uusi bussi ei ole, mutta silti edullisempi ja paljon paremmassa kunnossa oleva kuin täältä hankittuna. Rahat bussin ostamiseen olemme  saaneet lahjoituksina. Jumala taas kerran osoittaa uskollisuuttaan ja sitä, kuinka ennen kaikkea Hän on kiinnostunut näistäkin tarpeista ja mm. siitä, että täällä työskentelevät lähetystyöntekijät ja aktiotiimit pääsevät kulkemaan eri kyliin toimivalla kulkuneuvolla.

Äitiyskurssi
Minä olen saanut paluumme jälkeen työskennellä uuden teiniäitiryhmän kanssa. Ryhmässä on vain muutama vauvaa odottava tyttö, suurimmalla osalla on jo syntyneita lapsia. Ryhmässä on n 20 tyttöä ja he ovat olleet yllättävän osallistuvia ja vastaanottavaisia (pienessä, pölyisessä ja kuumassa huoneessa,  itkevistä vauvoista ja juoksevista lapsista huolimatta). Äitini auttoi muutamassa opetuksessa ja keskuksen työntekijät ja vapaaehtoiset ovat auttaneet vauvojen hoidossa. Yhteistyökumppani joutui lopettamaan kesken kurssin, mikä itseasiassa vapautti meidät pitamään kurssia täysin vapaasti ja avoimesti kristilliseltä arvopohjalta. Esimerkiksi tänään opetin seksuaalikasvatuksesta ja meillä oli todella avoimia, hyviä keskusteluja. Tyttöjen omasta aloitteesta keskustelu suuntautui hengellisiin asioihin ja minulle tarjoutui mahdollisuus kertoa heille Jumalan pelastussuunnitelmasta. Kuvissa äitini hoitamassa äitiyskurssin lapsia ja tytöt ravintoterapiaopetuksessa.

 IMG_0722   IMG_0778

Muita työtehtäviä
Minä olin opettamassa pääkaupungin keskuksessa evankelioinnista 15 oppilaalle 9 eri maasta. Haaste ja etuoikeus! Meidän oli tarkoitus opettaa yhdessä Diegon kanssa, mutta Diego lähtikin sitten erittäin lyhyellä varoitusajalla Usaan bussia etsimään. Tällä kertaa meidän oli helppo molempien matkustaa samalla viikolla ja rauhallisin mielin, koska tiesimme lasten olevan hyvässä hoidossa. Mummi ja pappa pystyivät pyörittämään perheen arkea hoitaen koulukyydit, ruoat ja muut arkiset kuviot! Saman viikon lopulla kylläkin iski kova mahatauti koko porukkaan ja pahiten vielä isääni, joka joutui viettämään yön Nicoyan sairaalassa pahan nestehukan vuoksi. Pääsiäsiviikon alussa saimme viettää muutaman päivän rannalla ennen vanhempieni lähtöä.

Meillä on ollut henkilökuntamuutoksia keskuksella; pariskunta, jonka piti muuttaa tänne helmikuussa, tulikin vain kahdeksi päiväksi toteamaan, etteivät voi asua tälläisissä olosuhteissa ja muuttikin kaupunkialueelle. Yksi pitkäaikaisista työntekijoistämme lopetti työt ainakin toistaiseksi. Tällä hetkellä meitä on viisi ja tiedossa kaksi uutta työntekijää tälle vuodelle. Tämä on hienoa, mutta silti tarvitsisimme pajon enemmän apuvoimia. Saamme jättää tämän tarpeen Jumalan käsiin ja jatkaa omaa palvelustamme kuuliaisina meille annettujen kykyjen ja resurssien mukaisesti. Iloitsemme suomalaisen työkaveriperheen uudesta vauvasta, joka syntyi Heredian sairaalassa ja on nyt kahden kuukauden ikäinen!

 IMG_0746IMG_0844

Kuvissa keskuksemme pikkupojat ja tiput sekä työntekijämme pitämässä Kids Clubia.

Jumala näyttää tekevän paljon ja nopeasti! Perheiltojen kasvu ja virallistuminen, rakennussuunnitelmien edistyminen, kyläläisten avautuminen evankeliumille, lähes päivittäiset mahdollisuudet opettaa, ohjata ja jakaa evankeliumia jne. Olemme huomanneet pääasiallisen haasteemme olevan Jumalan tahdissa ja perässä pysymisen, sen ymmärtämisen, mitä Han tekee ja siihen yhtymisen. Joskus tuntuu siltä, ettei millään pysy perässä. Niinä hetkinä, kun tuntee olevansa ajan tasalla, tulee todella etuoikeutettu ja innostunut olo, koska Jumala todellakin liikkuu ja toimii! Toisaalta suuri vastuualue on  pelottava ja  ainakin haastava; ison rakennusprojektin aloittaminen, ihmisten johtaminen, epävirallisen seurakunnan (perheiltojen) vetäminen, Jumalan Sanan opettaminen, monien käytännön töiden tekeminen ja organisointi, joihin ei aina  tahdo aika ja kyvyt riittää. Tarvitsemme viisautta,  voitelua,  johdatusta ja ymmärrystä! Täydestä sydämestä kiitämme sinua, joka muistat meitä jatkuvasti rukouksissasi! Me tarvitsemme niitä!

Työhaasteiden ja kiireisen vuoden lisäksi perhearkeen kuuluvat päivittäiset koulu- ja harrastuskuljetukset, teinimaailmaan kurkistaminen esikoisen kautta, kodin kunnostus- ja korjaustöiden hoitaminen (olisi tarkoitus mm. maalata katto ennen sateiden alkamista), satunnaiset sairastelut, vapaa-ajan loytäminen ja pitäminen sekä kaikenlainen muu. Eli aika tavallista perhe-elamää – mistä myös kyllä nautimme. 

IMG_0826

Tyytyväiset kalastajat, kun olivat saaneet 16 suurehkoa kalaa Tyynellä Valtamerellä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *