marraskuu 2010

Luulen, että viime aikoina Suomen ja Costa Rican säät ovat muistuttaneet toisiaan normaalia enemmän. Sadetta, viileää ja pilvistä… paitsi, että täällä on jo alkamaisillaan kuiva ja kuuma kesä, siellä talvi. Useat Väli-Amerikassa ja Karibialla riehuneet trooppiset myrskyt ja hurrikaanit ovat tänä vuonna tehneet paljon tuhoa monessa maassa. Täällä kaksi päätietä, mitkä yhdistävät Guanacasten pääkaupunkiin ovat olleet poikki useaan otteeseen maanvyörymien, -painumien ja sortuneiden siltojen vuoksi. San Josessa erään vuoren rinne sortui keskellä yötä nukkuvan kaupunginosan päälle. Ruumiita löydettiin n 30. Lisäksi lähes koko maassa sortui muita siltoja, teitä, monet alueet tulvivat ja ihmisiä on evakuoitu. Me olemme olleet turvassa, kotimme on kestänyt sateet hyvin. Kylän tie tulvii aina silloin tällöin, välillä menee niin huonoon kuntoon, ettei sitä voi käyttää, sitten sitä korjataan vähän, käytetään kunnes se taas tuhoutuu jne. On kivaa, että joulukuu lähestyy, sateet loppuvat ja teiden kunto paranee. Tällaisen sään hyvä puoli on, että tulvat täyttävät kylän joen kaloilla ja se taas tuo paikalle tavallistakin enemmin lintuja.

Syys- ja lokakuu olivat meille koko vuoden hiljaisimpia kuukausia. Ne tulivatkin tarpeeseen. Olemme käyttäneet aikaa lepäämiseen, koti- ja pihatöihin, lasten kanssa olemiseen, basen keittiön maalaamiseen ja rästitöiden tekemiseen. Syyskuun alussa kävimme pienellä perhelomalla Arenal- tulivuorella. Olemme myös ehtineet olla enemmin mukana oman kylän elämässä, minä tekemässä koruja ja käsitöitä naisten kanssa ja Diego mm. pelaamassa jalkapalloa. Viime viikonloppuna teimme kyläläisten kanssa tienviittoja ja opaskylttejä vaelluspoluille yms luonnonnähtävyyksille. Kylämme suurin pelko on tällä hetkellä ylikansallisen kaivosyhtiön suunnitelma aloittaa kaivaukset ja räjäytykset 100 ha alueella kotivuorellamme. Paikalliset yliopistot auttavat meitä taistelemaan sitä vastaan, toivottavasti menestyksekkäästi.

Syyskuussa aloitimme kauan suunnitellun kurssin teiniäideille Nicoyan keskustassa. Kurssi on suunniteltu ja toteutetaan yhteistyössä Nicoyan terveysviranomaisten ja yhdysvaltalaisen avustusjärjestön kanssa. Kurssilla on 17 alle 20 v raskaana olevaa tai jo synnyttänyttä tyttöä. Kokoonnumme joka torstai aamupäiväksi. Kurssi kestää toukokuuhun asti ja on jaettu kolmeen osaan: perhe/terveys, koulutus ja pienyrityskoulutus. Minä ja kaksi muuta naista vastaamme kurssin vetämisestä, suunnittelusta ja toteutuksesta, vaikka melkein joka viikko käykin vierailevia opettajia tai puhujia. Ohjelma koostuu luennoista, peleistä, harjoituksista ja lounaasta. Saimme kurssille rahoituksen, joka kattaa suurimman osan kuluista. Tytöt asuvat eri kylissä Nicoyan ulkopuolella ja he joutuvat itse maksamaan vain bussimatkat, n. 1,5 € viikossa. Rahoituksen myöntänyt kv järjestö pitää kurssiamme esimerkillisenä ja ovat pyytäneet meitä jopa kirjoittamaan käsikirjan, minkä kautta vastaavia kursseja voisi viedä muihinkin maihin.

Lokakuun aikana vedimme kaksi Raamatunjakoaktiota. Yhden viikon aikana San Joaquinin kylässä 22 ihmistä tuli uskoon Raamattujenjaon kautta. Mutta kaikella on hintansa… Eräs tyttötiimi oli rukoilemassa yhden kodin emännän puolesta, kun joku seinän takaa heitti mustan myrkyllisen käärmeen heidän päällensä. Säikähdystä lukuun ottamatta heille ei kuitenkaan tapahtunut mitään.

Miksi jaamme Raamattuja, miksi evankelioimme? Vastauksia on oikeastaan kolme: 1) Se on Raamatun käsky (Matt 28:18-28), 2) Se tuottaa suurta iloa (Luuk 15:7, Ap.t.15:3) ja 3) Läheisemme joutuvat ikuiseksi ajaksi helvettiin, jos emme kerro heille Jeesuksesta (Matt 13:49-50).

Raamattuprojektiin on tullut uusia ulottuvuuksia. Me olemme alusta asti ajatelleet ja sitoutuneet Guanacasten provinssin kattamiseen, mutta nyt meidät on haastettu mukaan projektin laajentamiseen. Ensi perjantaina meillä on suunnittelupalaveri, missä tehdään koko Costa Rican kattava suunnitelma. Olemme myös mukana ryhmässä, mikä auttaa muita Väli-Amerikan maita aloittamaan Raamattujen jaon maissaan. Projektia on joka maassa ja alueella viemässä eteenpäin Missionuorten lähetystyöntekijät, mutta yhteistyötä tehdään monien muiden kansallisten ja kansainvälisten järjestöiden kanssa. Kaikenlaisia haasteita on luvassa, mm. Guatemalassa puhutaan espanjan lisäksi 23 alkuperäiskieltä. Näitä asioita mietiskellään perjantain kokouksessa, missä on mukana myös Kansainvälisen Raamattuseuran Latinalaisen Amerikan johtaja.

Joulukuun alussa osallistumme projektin tiimoilta Missionuorten kansainväliseen konferenssiin Hawajilla, minkä tuloksena toivotaan muidenkin maiden ja maanosien innostuvan jakamaan Raamattuja jokaiseen kotiin.

Tulevan vuoden töiden suunnittelu on jo kovassa käynnissä. Monet tiimit ovat varanneet päivämääränsä ensi vuodelle, joulu-tammikuussa tulevat taas cowboyt ja pidämme uudestaan Rodeo Raamattuleirin. Tammikuun lopulla menemme koko perheen voimin Usaan, meidät on kutsuttu puhumaan nuorten leirille ja mahdollisesti kierrämme muuallakin puhumassa ja vierailemassa. Ensi vuonna odotamme vakituiseen työntekijätiimiin lisäystä ja samalla olemme rekrytoimassa vapaaehtoisia erityisesti kesäkuukausiksi. Itse suunnittelemme viettävämme ensi kesän Suomessa. Lapset odottavat sitä jo SUURESTI! Basen kannalta ensi vuoden suurin uutinen on DTS- kurssien aloittaminen täällä Guancastessa. DTS (Discipleship Training School) eli Opetuslapseuskoulu on Missionuorten 6 kk koulutusjakso, mikä sisältää 3 kk teoriaa ja 3 kk aktion. Työskentelimme näiden koulujen parissa Heredian basella vuosikausia ja nyt koemme oikean hetken koittaneen aloittaa nämä samat kurssit täällä Guanacastessa, vastaanottaen oppilaita muualtakin, mutta tarjota mahdollisuus erityisesti paikallisille nuorille.

Haluamme kiittää sinua esirukouksistasi ja taloudellisesta tuesta! Tämän kirjeen myötä haluamme myös toivottaa hyvää ja siunattua joulunaikaa! Kiitämme kaikkia ystäviämme ja kannattajiamme yhteistyöstä kuluneena vuonna!

Salla ja Diego

Troy, Julia ja Nic Markus

YHTEYSTIEDOT:
postiosoite: PO Box 195-5200 Nicoya, Costa Rica,
nettisivut: www.pampa.fi,
sähköposti: silva@pampa.fi
rukouskirjesiht:Leena Kurppa, Linnalantie 5, 54500 Taavetti
perheemme ­kannatustili: SAMPO 800016-70343483 viite: 4404
Lahjoitukset Raamattuihin: viite 4417
Lahjoitukset basen tonttia varten: viite 4420

One thought on “marraskuu 2010

  1. Annamari Brandao

    Ihanaa lukea teidän elämästä ja siitä, mitä Jumala on siellä päin maailmaa tekemässä! Olette niin ytimessä kiinni siinä miksi teette sitä mitä teette, se väkisinkin inspiroi! Rukouksin ja suurella rakkaudella terveisin Brandaot Suomesta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *